Fitness and wellness trainer Motivational Speaker

σοφια(1)

Η σημασία της σωματικής άσκησης στην ψυχολογία μας

Γνωρίζω πως πολλοί από εσάς αφιερώνετε ώρες προπόνησης για να χάσετε κιλά ή για να «χτίσετε» τους μυς σας. Ωστόσο, η άσκηση έχει πολλά περισσότερα οφέλη, τα οποία είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Μάθε, λοιπόν, με ποιούς άλλους τρόπους η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία, τις σχέσεις σου και να σε οδηγήσει σε μια πιο υγιή και συνολικά πιο ευτυχισμένη ζωή.

Μειώνει το στρες

Είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στο σπίτι? Κάνε μια βόλτα από το γυμναστήριο ή σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με το στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ορμόνες γνωστές ως “τα φυσικά παυσίπονα του σώματος” χάρη στην αναλγητική τους δράση. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά το κάνουν επειδή νιώθουν ευεξία. Νιώθουν ότι έχουν περισσότερη ενέργεια, κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, έχουν καλύτερη μνήμη και νιώθουν πιο ήρεμοι και αισιόδοξοι για τον εαυτό τους και τις ζωές τους. Πόσες φορές με έχεις ακούσει να λέω πως αυτή η ώρα είναι η πιο ξεκούραστη της μέρας μου? Πραγματικά, έπειτα από μια δύσκολη μέρα, ακόμα και μισή ώρα προπόνηση στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, αερόβια ή μη, είναι ό,τι έχω ανάγκη για να αποσυμφοριστώ. Τώρα ξέρεις το γιατί.

Ενισχύει την «Ευτυχία» σου

Ήξερες ότι με τη φυσική δραστηριότητα ενισχύεις την παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, την αισιοδοξία, τη μείωση του άγχους, και την αίσθηση ικανοποίησης? Επιπλέον, οι ενδορφίνες ως “τα φυσικά αντικαταθλιπτικά” δημιουργούν αισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Ο χρόνος που αφιερώνεις για την άσκηση είναι μια ευκαιρία για να αποσυνδεθείς από τον υπόλοιπο κόσμο και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική (προσωπικά πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να ανυπομονεί για προπόνηση προκειμένου να βάλω το αγαπημένο μου playlist). Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο που αισθάνεσαι και να βελτιώσει τη συνολική σου διάθεση. Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση, και των πιο σοβαρών περιπτώσεων άγχους και κατάθλιψης.

Τονώνει την αυτοπεποίθησή σου

Μέσα από την άσκηση βελτιώνεις την αυτο-εικόνα σου, αυξάνονται η αυτο-εκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σου, ενώ μειώνεται η ανασφάλεια καθώς φροντίζεις το σώμα σου. Ε, αυτό σίγουρα το έχεις παρατηρήσει. Επιπλέον, αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο και γνώση καθώς αναγνωρίζεις τις δυνατότητές σου και φυσικά βελτιώνεις το σώμα σου. Αυτό οδηγεί στο να νιώθουμε πιο ελκυστικοί. Ακόμη, μαθαίνοντας για παράδειγμα πώς να τελειοποιήσεις μία άσκηση ή μία έλξη με το σωματικό σου βάρος, θα σου δώσει την αίσθηση ότι μπορείς να επιτύχεις συγκεκριμένους στόχους, και αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα υπερηφάνειας που ένιωσα όταν κατάφερα να κάνω την πρώτη μου έλξη.

Αυξάνει τη δημιουργικότητά σου

Σου έχει λείψει η έμπνευση για να γράψεις, να φωτογραφίσεις ή να δημιουργήσεις οτιδήποτε; Ανεξαρτήτως του αν είσαι σε καλή ή κακή διάθεση, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητά σου. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως αρκεί κάτι να σε ενεργοποιήσει, να σε βγάλει από το αίσθημα την μονοτονίας, της κούρασης και αμέσως νιώθεις την ενέργεια να σε κατακλύζει, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα σου.

Κοινωνικοποιείσαι

Με την επίσκεψη στο γυμναστήριο, με την ομαδική ή ατομική προπόνηση οπουδήποτε, δημιουργείς έναν κύκλο επαφών. Ως γνωστόν, οι κοινωνικές επαφές βελτιώνουν τη διάθεσή μας και μειώνουν τα επίπεδα του στρες με αποτέλεσμα να επωφελείται η ψυχική μας υγεία. Μη διστάσεις να κάνεις νέες γνωριμίες, καθώς θα νιώσεις αμέσως ότι ανήκεις σε μία ομάδα, με υποστήριξη και θετική ανατροφοδότηση, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της μοναχικότητας. Εάν είσαι νέος σε μια περιοχή ή περνάς μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου, όπως ένα χωρισμό, ο χρόνος εκγύμνασης μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συναντήσεις νέους ανθρώπους και να δημιουργήσεις νέες φιλίες. Πολλοί χώροι γυμναστικής γίνονται μικρές κοινότητες και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσεις το κοινωνικό σου δίκτυο, το οποίο μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.

Κοιμάσαι καλύτερα

Αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Η σωματική άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε. Η άσκηση επίσης βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Η αύξηση του χρόνου ή της έντασης της ρουτίνας σου στην προπόνηση θα μεταφραστεί σε ακόμα καλύτερο ύπνο, καθώς το σώμα σου θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του και να επιδιορθώσει τις φθορές. Προχώρησε όμως σταδιακά σ’ αυτή την αύξηση για να έχεις το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Για παράδειγμα, αν τρέχεις, κάνε μερικά επιπλέον χιλιόμετρα σε μία ή δύο προπονήσεις την εβδομάδα ή πρόσθεσε στο πρόγραμμά σου μια προπόνηση με σπριντ ή ανηφόρες.

Συμπέρασμα

Είναι γεγονός ότι και μόνο η συγκέντρωση στην άσκησή μας για λίγη ώρα μας βοηθά να ξεφύγουμε από αυτά που μας απασχολούν και μειώνεται η συνεχής ροή αρνητικών σκέψεων. Αναζωογονεί το συναισθηματικό μας κόσμο και μας βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας βασανίζουν και να βρούμε καλύτερες λύσεις. Γιατί η σωματική άσκηση, δημιουργεί μια γενικότερη χαλάρωση και συμβάλλει στην εγρήγορση του οργανισμού εξαιτίας της μείωσης των μυϊκών εντάσεων. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε έντονη αρνητική συναισθηματική κατάσταση με θυμό και υπερδιέγερση, η άσκηση είναι μια καλή ευκαιρία εκτόνωσης και ηρεμίας. Όσο υψηλότερη είναι η ένταση της άσκησης τόσο σημαντικότερη είναι η θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και όσο συχνότερα ασκούμαστε τόσο περισσότερο διατηρούνται τα οφέλη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολύ πιο αποτελεσματικά το στρες στην καθημερινότητά μας. Μην περιμένεις την αυριανή μέρα, ξεκίνησε από σήμερα!

Σοφία

*Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω των άρθρων στο site, είναι βασισμένες σε επιστημονικές πηγές και προσεγγίζονται ως γενική ενημέρωση για το εκάστοτε αντικείμενο.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Γίνε μέλος στο Newsletter μου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Πώς να τρως για να έχεις ενέργεια..

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ανησυχούν ότι δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το φαγητό, νιώθουν αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης και έχουν κακής ποιότητας ύπνο. Επειδή το φαγητό είναι

Διάβασε το »

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ;

Ας μιλήσουμε λίγο…. Παρ’ότι το λέω συνέχεια, οι ερωτήσεις για την κυτταρίτιδα δεν λείπουν ποτέ από τα Q&A του Instagram μου, Οπότε είπα να ξεκαθαρίσω πάλι κάποια πράγματα. Κυτταρίτιδα είναι η

Διάβασε το »

Fitness και Άσκηση: Οφέλη για την υγεία

Η φυσική κατάσταση μεταφράζεται σε λειτουργικότητα, βελτιώνοντας την ικανότητά μας στις καθημερινές δραστηριότητες. Και όχι, δεν χρειάζεται να περνάμε ώρες στο γυμναστήριο για να ενισχύσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Πολλοί

Διάβασε το »

Sofia's Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Fitness And Wellness Influencer / Motivational Speaker based in Athens, Greece

Εγγραφή στο Newsletter

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

© 2024 SOPAPPA Fitness | All rights reserved

Made with ❤️  by WEDOHYPE

Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σου

Scroll to Top

Γίνε μέλος και κέρδιζε tips & εκπτώσεις